ELO Publicaties

ELO Publicaties

Artikelen


De Stem van Dordt | De Vonk | AD Rivierenland | De Kombinatie | Papendrechts Nieuwsblad |Medium: AD Rivierenland
Genre: interview

'Wat mannen kunnen, kunnen wij ook'

Eline Lohman
Vuren/ Nieuwland

Ze worden al de 'trekkerbabes on tour' genoemd: de vrouwen die meedoen aan de eerste toertocht voor dames, op 20 september in Nieuwland. Voor één keer zijn de rollen omgedraaid: de vrouwen rijden op de tractoren, de mannen verzorgen het eten.

Omdat Tractoren en Stationaire Motoren Vereniging De Lange Slag uit Zederik merkte dat er steeds meer dames lid werden en meerijden op trekkers, werd de toertocht voor dames in het leven geroepen. Zo vertellen Wilma Haag (37), Anja Kok (43) en Arnette Alting (42). Haag en Kok zitten in het bestuur van De Lange Slag en doen de perspromotie; Alting is lid. "Zowel bestuurders als bijrijders zijn dames en meisjes. Het is een apart iets, want het is in de regio nog nergens vertoond."

De tocht voert onder meer langs Arkel, Heukelum, Vuren, Asperen, Acquoy, Schoonrewoerd en Leerdam. De start en finish zijn in Nieuwland. Inmiddels hebben dertig dames zich aangemeld voor de toertocht, met in totaal twintig tractoren. "Dat is boven verwachting. Van de 719 clubleden zijn namelijk 15 tot 20 leden vrouw." Haag kan de grote animo wel verklaren. "Het is gaaf om met oude trekkers te rijden. Waarom? Omdat je dan vrijheid hebt en je kunt lekker om je heen kijken en een beetje kletsen. Dat is vrouwen eigen. Het is een aardigheidje voor de dames, ook om sociale contacten bij te houden. Bovendien zullen we best bekijks trekken, want dat heb je al in een gewone toertocht."

Bij een 'gewone' toertocht doen honderd tractoren mee, vertellen de vrouwen. "Steeds meer dames wilden zelf rijden. Het rijden in een trekkertocht leeft hier steeds meer. Veel dames hebben het erover en vragen aan elkaar of ze meedoen. Het is ook een stukje historie; nostalgie die we intact willen houden." En een uitdaging, voegt Alting toe. "Wat mannen kunnen, kunnen wij ook!"

Over de mannen gesproken: die mogen dan wel niet op de tractoren rijden; uitzwaaien en meehelpen mag wel. Kok: "Zo regelen zij het verkeer, maken eten voor ons en zijn aanwezig op de achtergrond. Mocht er een tractor uitvallen, dan bellen we. Want ja, helemaal zonder mannen kunnen we ook niet."

Veel vrouwen nemen hun eigen trekker mee. Sommigen moeten nog wel even oefenen voordat zij de tractor beklimmen. Zoals Kok. "Ik ga nog wel even kort op les. Dat is wel zo verstandig. Voordat we vertrekken, poetsen we de tractoren mooi op, want ze moeten er netjes uitzien. Het liefst moeten ze ook mooi in de verf zitten." Alle trekkers zijn minimaal 25 jaar oud en zijn daarmee oldtimers.

Trekkers worden vaak geassocieerd met het boerenleven, maar de deelnemers aan de eerste toertocht voor dames zijn geen boerinnen. Haag: "Het zijn doorsnee vrouwen, die aardigheid hebben in trekker rijden. Boerinnen rijden al zo vaak en bovendien voor hun werk, dus hebben zij geen zin in een toertocht. Voor ons is het puur hobby en we doen dan ook mee voor ons plezier. Waarom wij een trekker hebben? Nou, voor toerritten."

Alting vertrekt deze week zelfs naar Oostenrijk om mee te rijden met een toerrit, samen met nog tientallen andere leden van De Lange Slag. De heen- en terugreis gaan wel met de auto. "We gaan helemaal met de trekker een berg op, waar sneeuw ligt. Het duurt wel even voordat alle 750 deelnemers die berg op zijn. Er zijn wel plannen om een keer met de trekker naar het buitenland te rijden voor een toertocht, maar daar doe je in totaal wel een paar weken over."

De eerste toertocht voor dames start in Nieuwland; het vertrek is om 10.00 uur. Voor meer informatie over de tocht, zie www.delangeslag.nl.


© ELO [2014-2023]