ELO Publicaties

ELO Publicaties

Artikelen


De Stem van Dordt | De Vonk | AD Rivierenland | De Kombinatie | Papendrechts Nieuwsblad |Medium: De Stem van Dordt
Genre: Rechtbankverslag

'Ik houd ontzettend veel van die kat'


DORDRECHT - Sprong de kat van D. M. uit Dordrecht uit het raam of gooide zijn baasje 'm moedwillig naar beneden van de derde verdieping van een flatgebouw? De 58-jarige meende het eerste; volgens de politierechter in Dordrecht gebeurde het laatste. Vorige week maandag kreeg M. dan ook een straf opgelegd voor het naar beneden gooien van zijn kat.

Het gebeurde op 19 april van dit jaar. Wonder boven wonder overleefde het diertje de val en liep het slechts gekneusde ribben op. Zijn baasje ontkent het naar beneden gooien van zijn kat. "Ik heb die kat een half jaar geleden meegenomen naar huis, als huisvriend. Het was een straatkat, die ik in huis heb genomen omdat hij in de kou liep." Wanneer politierechter mr. B. J. Duinhof zegt dat mensen uit de buurt zagen dat M. de kat buiten het raam hield, doet de Dordtenaar van Marokkaanse afkomst uit de doeken wat er volgens hem gebeurd is.

"De benedenburen hadden een feestje met een man of acht, negen. Zij maakten lawaai, dus ik denk dat de kat geschrokken is van die geluiden. Ze lokten hem als het ware. Ik heb een klein keukenraam; het is glad in de hoek. Ik was nog niet eens in de keuken. Toen ik er kwam, schoof de kat net heen en weer in die hoek en sprong hij daarna het raam uit. De poes heeft geluk dat hij alleen gekneusde ribben heeft."

De politierechter vertelt dat een getuige verklaarde dat hij op de stoep liep, naar boven keek en dat hij M. zag met een kat in zijn handen. Volgens de getuige gooide M. de kat naar beneden en kwam het beestje vlakbij de man neer. "Dat klopt niet," reageert M. "Ik keek snel naar beneden en ging daarna met die buren mee naar beneden om bij mijn kat te gaan kijken." Volgens Duinhof sprak de Dordtenaar onsamenhangend toen hij werd verhoord bij de politie. Logisch, vindt M. "Ik was geschrokken van wat ik meegemaakt had." Verklaart dat ook dat een agent M. krabbewegingen zag maken, al was hij een kat, wil de politierechter weten? "Ik ben toch geen dier!" roept de 58-jarige. Duinhof: "Ging het wel goed met u?" Nee, moet M. bekennen. "De buren maakten herrie; ze schreeuwden en stampten."

De politierechter komt nog even terug op het verhoor, want M. zou gezegd hebben dat hij 'de kat naar beneden gooide, omdat zijn eten daar al drie weken stond'. "Dat is niet waar. Ik had brokjes gekocht en alles nieuw aangeschaft voor de poes." Hij gaat staan en wil uitleggen waar hij precies stond en waar de kat zich bevond. "Gaat u zitten,"zegt Duinhof streng. M. doet dat niet en voert letterlijk een scene op.

Officier van justitie mr. M. van Baren vindt dat wettig en overtuigend bewezen is dat M. de kat naar beneden gooide. "Twee getuigen verklaren hetzelfde. Bovendien moet ik de eerste kat nog meemaken die vrijwillig van drie hoog uit een raam springt. M. zei tijdens zijn verhoor: 'het is raar dat ik aangehouden ben om een kat. Geef 'm melk, want de poes is gevallen. Gegooid? Ben je belazerd!'. Een kat is iets van vlees en bloed; het is een wonder dat het beestje het heeft overleefd. Ze zeggen vaak dat een kat negen levens heeft. Deze zal dat ook hebben." Zij eist een werkstraf van dertig uur en een voorwaardelijke celstraf van een week, met een proeftijd van twee jaar.

Als reactie hierop begint M. over zijn buren. "Ze liegen, ze willen me daar gewoon weghebben. Maar ik woon er al 28 jaar en zij veel korter." De politierechter zegt niet te begrijpen waarom hij het over zijn buren heeft, als hij net te horen krijgt dat er een straf boven zijn hoofd hangt. M.: "Laat die buren maar. Wat is er met die dertig uur? En daarna een week?" Duinhof legt het uit en dan is de Dordtenaar even stil. Dan klinkt het zacht: "Ik nam het dier met liefde mee. Ik heb de kat niet uit het raam gegooid. Ik hou ontzettend veel van die kat, hij maakt me 's morgens wakker."

Duinhof vindt dat er genoeg bewijs is en veroordeelt M. tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week, met een proeftijd van twee jaar. M. verlaat de zaal en lijkt verward te zijn, want hij loopt in tegengestelde richting van de uitgang weg.


© ELO [2014-2023]