ELO Publicaties

ELO Publicaties

Artikelen


De Stem van Dordt | De Vonk | AD Rivierenland | De Kombinatie | Papendrechts Nieuwsblad |Medium: De Kombinatie
Genre: nieuwsverhaal

'Nieuw huis voor Zwijndrecht'

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT - Over een paar weken opent het nieuwe gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Zwijndrecht haar deuren. Het project kostte velen miljoenen euro's, maar dat was nodig, vertelt wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Economie Peter van Steekelenburg.

In 2002 bepaalde de gemeenteraad dat Zwijndrecht een nieuw centrum krijgt, onder meer met een bestuurlijk knooppunt bij het gemeentehuis. Zij stelde vast dat het project maximaal 23 miljoen euro mocht kosten. De wethouder: "We zijn erin geslaagd om voor dat geld het nieuwe gemeentehuis te bouwen, het oude raadhuis te restaureren en de tijdelijke huisvesting te bekostigen. Het lijkt veel geld, maar het gaat om een gebouw met 250 arbeidsplaatsen. Nieuwbouw was echt nodig, wilden we aan de eisen van deze tijd voldoen, zoals de Arbo-normen en brandveiligheid."

Het nieuwe gebouw levert veel voordelen op, volgens Van Steekelenburg. "Het gebouw is kostenbesparend. Eerst zaten we op vier verschillende locaties, onder meer in Walburg en Vierdrecht. Nu zit alles in één gebouw. Verder is de energiebalans van het nieuwe gebouw gunstig, omdat we gebruikmaken van een ingenieus systeem dat 's zomers het gebouw koelt en 's winters verwarmt, waardoor de energiekosten met zestig procent verminderen. Ook is het een compact gebouw, dus er is geen tijdverlies meer door allerlei inefficiënte routes. Door al deze kostenbesparingen verdienen we het gebouw in de komende jaren voor een gedeelte terug. Het is een gebouw dat uitermate toekomstbestendig is."

Het naastgelegen oude raadhuis is volledig in oude glorie hersteld. Voor het nieuwe gemeentehuis en het gerestaureerde raadhuis komt het nieuwe Raadhuisplein. Aanlegkosten: twee miljoen euro. Veel? "Dat is de vraag. Het is maar liefst 15.000 m2. Een gewone straat kost algauw bijna 100 euro per m2. Dit moet het mooie Raadhuisplein worden, waar je op Koninginnedag het defilé hebt, waar de avondvierdaagse start en eindigt en waar een carillon komt. Er komt ook een vijver, want dat was een voorwaarde van het waterschap. We wilden het plein zo maken dat het over tien, twintig jaar nog steeds mooi is. Een stad zonder plein, is geen stad. Doordat we zo zijn gegroeid, heeft Zwijndrecht niet echt één centrum. Nu wel."

Voor de nieuwbouw had de gemeente gespaard. "We hadden reserves. Daaruit konden we dit voor een groot deel betalen en verder betalen we het uit de gewone exploitatie. We hebben sowieso bezuinigd de afgelopen jaren, maar de kosten van het nieuwe gemeentehuis leiden niet tot hogere lasten. Want een aantal andere lasten verminderen en dus besparen we juist. In de toekomst kunnen we met een prachtig gebouw de eindjes goed aan elkaar knopen."


© ELO [2014-2023]