ELO Publicaties

ELO Publicaties

Artikelen


De Stem van Dordt | De Vonk | AD Rivierenland | De Kombinatie | Papendrechts Nieuwsblad |Medium: Papendrechts Nieuwsblad
Genre: Sfeerverslag

Kletsen, koken en eten

Door Eline Lohman

PAPENDRECHT - Worden ze gestuurd door hun vrouw of willen ze echt zelf leren koken? De mannen die meedoen aan de Beginnerscursus Koken Mannen 55+ van de Volksuniversiteit in Papendrecht zijn stellig: ze willen het zelf. We namen vorige week een kijkje bij een van de lessen in de keuken van het Dienstencentrum aan de P.S. Gerbrandystraat.

"Ik bak varkensvlees, dat onderdeel is van een stoofschotel," vertelt Maarten van Hulst (67) uit Dordrecht, terwijl hij bedrijvig roert in een pan. "Een culinair hoogstandje," valt een medecursist hem bij.

Tien mannen doen mee aan de cursus. Van Hulst: "Als het vlees droog is, moet er wat groente bij, weet ik al. Of het allemaal lukt? Ja hoor." De Dordtenaar zegt dat hij eerst helemaal niet kon koken. "Ik heb twee handen verkeerd. Mijn vrouw kookt altijd. Ik heb me altijd voorgenomen dat als ik met pensioen zou zijn, ik aan een kookcursus mee zou doen. Eerder kwam het er nooit van. Maar ik moet zeggen dat het nu ook noodzakelijk wordt dat ik leer koken, want mijn vrouw is ziekelijk. Het kan zijn dat ik het langzamerhand van haar moet overnemen. Het koken is leuk, maar minstens zo leuk is het sociale contact. Kletsten, en na het koken met elkaar alles op eten. Wacht. Chef, het vlees is droog!" Chef-kok Frans Nabben komt erbij. Hij zet het gas lager en doet voor Van Hulst de champignons in de pan.

Overal in de keuken liggen kookspullen: messen, boontjes, aardappeltjes, sla. Nabben: "Dit is de tweede les. We nemen als thema altijd een land in Europa. Vandaag is dat Ierland. De cursisten leren snijden en de borden opmaken, maar ook plannen en organiseren zodat al het eten op dezelfde tijd klaar is. Heel belangrijk is ook het sociale aspect."

Een van de mannen snijdt met precisie in een teentje knoflook. Alleen: hij gebruikt het verkeerde mes, namelijk een groot keukenmes in plaats van een aardappelschilmesje. "Dat mes hoort niet bij knoflookschoonmaken!" roept Nabben door de keuken. "Hij heeft gewoon te grote handen voor een klein mes," grapt een cursist."

Piet Jansen (74) uit Papendrecht is de oudste deelnemer van de kookcursus. "Het is leuk om te leren koken. Ik kon het wel, maar ik heb al een hoop opgestoken."


© ELO [2014-2023]